dijous, 31 d’octubre del 2019


OPINIÓ > L'ÚLTIMA

El PSOE exhuma les restes del federalisme

Pedro Sánchez vol enterrar el federalisme per preparar la gran coalició amb el PP, però el PSC prova de ressuscitar-lo per guanyar a Catalunya *** Els socis del Botànic negocien contra rellotge el pressupost del 2010 *** La Plataforma per la Llengua engega una campanya per la unitat del català


federalisme

TEMA DEL DIA
Despulles.
 El PSOE ha renunciat a custodiar les despulles d’un federalisme en el qual no ha cregut mai i ha decidit d’espolsar-se’l de sobre per mirar de guanyar vots de Ciutadans. El federalisme era una nosa per a fer la gran coalició amb el PP i Pedro Sánchez ja no l’havia inclòs en el programa electoral del 10-N. Tan sols les queixes del PSC demanant de ressuscitar-lo han fet que tornés a ser-hi amb una referència indirecta que evita la paraula ‘federalisme’. De fet, no ha passat mai de ser una promesa electoral, però el PSC el necessita per a fer campanya a Catalunya. A l’acte d’exhumació del federalisme hi ha assistit la plana major del PSC, alguns dirigents del PSPV i del PSIB, i Odon Elorza, a títol personal.
El fèretre del federalisme, guardat durant anys en una urna de marbre amb la Declaració de Granada a dins, ha estat portat a l’espatlla per Miquel Iceta, Isidre Molas, Raimon Obiols, Francina Armengol i Ximo Puig. José Zaragoza ha dit unes últimes paraules, que han quedat gravades per a la posteritat, i Meritxell Batet no ha pogut evitar una llàgrima que ràpidament ha eixugat per evitar que ningú de l’aparell del PSOE se n’adonés i fes perillar la seva carrera política. No hi ha hagut ministres beneint la cerimònia, perquè no s’hi volia donar rang d’estat, i el fèretre s’ha introduït ràpidament en un cotxe fúnebre vell i tronat, el mateix que havia fet servir Felipe González per exhumar el socialisme després del congrés de Suresnes. Mentre se n’anaven, s’ha sentit la vice-presidenta Carmen Calvo cridant que el federalisme no existeix.
Totes les mobilitzacions contra la sentència
Vols rebre al teu correu totes les reaccions a la sentència i les mobilitzacions que es vagin convocant. Apunta't aquí.
La comitiva fúnebre del federalisme ha arribat a Barcelona amb total normalitat, sense protestes de nostàlgics i ha estat enterrat en una discreta cerimònia al cementiri de Montjuïc, lluny de la tomba de Rafael Campalans, els ossos del qual s’han regirat tan bon punt ha vist la comitiva. Abans d’enterrar-lo, alguns presents han volgut obrir l’urna de marbre, per veure què en quedava, de la Declaració de Granada, i hi han vist un paper mullat. Tot plegat és la millor metàfora possible d’un federalisme que no ha existit mai més enllà dels manuals de ciència política i les declaracions de bones intencions dels socialistes catalans. No ha estat mai aplicat políticament a Espanya i la sagrada constitució del 1978 –a l’article 145– només l’esmenta per prohibir-lo, és a dir, per evitar que les comunitats autònomes es puguin federar. Un article pensat per impedir la federació dels Països Catalans i la reunificació del País Basc.
L’homilia ha anat a càrrec de Pere Navarro, l’home del PSC que més relació va tenir amb el federalisme, l’home que va creure que el federalisme era possible, l’home que va intentar que el PSOE el fes seu i que va aconseguir unes ratlles al manifest de la Declaració de Granada del juliol del 2013. Ja aleshores, la declaració va ser criticada per un grup de dirigents del PSC que avui no són militants del partit, perquè van veure que la declaració no permetia el reconeixement de Catalunya com a nació ni el dret d’autodeterminació. Són, per exemple, Joan Ignasi Elena, Toni Comín, Magda Casamitjana, Jordi Martí i Montserrat Tura, que han excusat la seva absència perquè ja havien superat el dol.
Quan el fèretre ja era soterrat, l’incombustible Miquel Iceta, que no es dóna mai per vençut, ha trucat a Cristina Narbona per demanar una mica d’oxigen en el programa, alguna referència que els permeti de continuar ensenyant la pastanaga federal. Pedro Sánchez ha estat magnànim, perquè sense els vots que el PSC recol·lecta a Catalunya no tindria cap opció de governar Espanya i ha acceptat una esmena que cita la Declaració de Granada però no la paraula ‘federalisme’. L’esmena ha alleugerit el dol dels assistents, perquè podran dir que ha estat gràcies al pes que té el PSC en el si del PSOE i podran continuar fent veure que el federalisme pot resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya negant el dret d’autodeterminació. Acabat l’acte, Pere Navarro ha pujat al cotxe oficial i ha tornat al seu despatx de director del Consorci de la Zona Franca, on es recupera de l’esforç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada