dijous, 16 d’octubre del 2014

Desmuntant les tres grans fal·làcies de l’unionisme espanyol.


Desmuntant les tres grans fal·làcies de lunionisme espanyol.


Largumentari legal unionista espanyol utilitzat per intentar combatre el Dret a decidir de Catalunya, es resumeix bàsicament en tres postulats:
- La Constitució espanyola, en el seu article 2, diu explícitament que La Constitució és fonamenta en la indissoluble unitat de la néixer espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols …”. Tal com va dir en una ocasió el ministre Montoro al Congrés espanyol, davant duna interpel de Rosa Diez, La Constitució defineix la indissolubilitat dEspanya, i per tant no hi ha res a discutir.
Per tant, no hi ha lloc per a cap procés de secessió, sense abans canviar lesmentada Constitució.
- La Constitució espanyola, votada majoritàriament per tots els espanyols, és el marc legal vigent, i per tant ha de complir-se en la seua integritat. El Dret a decidir no està contemplat en la mateixa, per tant, és il.legal.
- En cas que el Tribunal Constitucional fallara contra la Llei de Consultes aprovada al Parlament de Catalunya, o contra la convocatòria de la consulta del 9-N que realitzarà Artur Mas, és il.legal i una temeritat desobeir la sentència daquest tribunal.
En tots aquests arguments hi ha un denominador comú: la invocació de la legalitat per prohibir la lliure expressió de la ciutadania. Santeposa la legalitat a la democràcia, i per aquest camí el govern espanyol arriba a la perversa conclusió que votar és antidemocràtic. Una conclusió, sense cap dubte, marca Espanya.
Però posem per un moment al règim polític espanyol enfront del seu propi argumentari, i veurem quina és linteressant conclusió que obtindrem.
El primer dels arguments es basa en larticle 2, que diu així: La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a lautonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles.
I per previndre que algú puga posar-ho en dubte, es va redactar també larticle 8, que diu així: Les Forces Armades, constituïdes per lExèrcit de Terra, lArmada i lExèrcit de lAire, tenen com a missió garantir la sobirania i independència dEspanya, defensar la seua integritat territorial i lordenament constitucional.”…
Doncs, bé, sembla haver una certa evidència històrica de què la redacció de lactual Constitució espanyola no va ser tan democràtica com sens vol fer veure, i més en concret la dels dos articles abans esmentats.
Perquè aquests dos articles que constantment sesgrimeixen per fonamentar la unitat indissoluble dEspanya podrien no haver de la lliure contraposició didees i arguments dels constituents electes per a la seua redacció, sinó que més aviat va poder tractar-se duna decisió que algú va adoptar extramurs del Parlament espanyol, més concretament a les casernes militars, i que finalment es va aconseguir imposar als representants legítims de la voluntat popular sota amenaça dintervenció militar.


Sole Tura, president de la sessió constitucional i un dels seus set ponents, els anomenats Pares de la Constitució, va fer observar durant la mateixa que el text de larticle 2 patia duna redacció deficient i tenia fins i tot problemes sintàctics.
Però la resposta que va obtindre dels representants d
UCD és que no es podia variar ni una coma daquests articles, perquè aquell era el text literal del compromís assolit amb els sectors consultats. Evidentment, no es va especificar quins eren aquests sectors, però els redactors de la Constitució el van endevinar tot seguit, sense probablement atrevir-se a anomenar-los pel seu nom.
Admetre que els articles en els quals es defineix la base sobre la qual es fonamenta la Constitució, què va ser imposada als representants de la voluntat popular per uns sectors consultats de naturalesa extraparlamentària, és una cosa que qüestiona molt seriosament la seua legitimitat.
Però no solament és aquest, sinó que hi han altres testimonis clau què semblen avalar la declaració de Solé Tura.
Tots ells provenen molt de temps després, concretament quan es van complir els vint i cinc anys de la seua aprovació. En aquest aniversari es va emetre a TV3 el programa 30 Minuts, amb el titol Més enllà del Consens.
En ell el testimoni de Miguel Herrero de Miñón, que també va participar en lelaboració de la Constitució de 1978, va reconèixer el paper tutelar dalts càrrecs de lexèrcit sobre la ponència constitucional, quan va dir: Larticle 8 té una redacció tècnica que procedeix efectivament de sectors de lestat major, que el president Suárez va fer seua i que així va transmetre.
Però, nhi han més. Miquel Roca, altre dels set pares de la Constitució per Minoria Catalana, va dir: Em consta perfectament. Jo vaig negociar amb Suárez la introducció de lexpressió nacionalitats a la Constitució, i llavors ell feia consultes, evidentment, a un grup de militars.


I el de Narcís Serra, ex-ministre de Defensa i ex-vice-president del govern espanyol, qui va afirmar: La transició comença quan el rei nomena Adolfo Suárez. I Adolfo Suárez tenia dos límits: el mínim el va marcar lopinió pública, i el màxim, el poder fàctic que se sentia hereu de les essències del franquisme. () I de poder fàctic cohesionat que se sentís hereu o que hagués de garantir la continuïtat del franquisme només nhi havia un: lexèrcit.
Fa un temps va circular per les xarxes socials i internet una carta titulada
Carta oberta al senyor Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, signada pel professor Enric Casulleras, professor de la Facultat dEconomia i Comunicació de la Universitat de Vic.
La carta fa un raonament alhora contundent i interessant: com que el principal argument contra la independència de Catalunya és que constitucionalment és il.legal, fóra bo que el senyor Herrero y Rodríguez de Miñón, un dels set ponents de la constitució espanyola del 1978, explicara en quines circumstàncies va ser incorporat a la constitució larticle que fa referència a la indissoluble integritat del territori espanyol i aclarira la participació de lestat major de lexèrcit a lhora de redactar-lo.
Aquesta és la transcripció de la carta:
Distinguido y admirado don Miguel, 
En vano he esperado que terciase usted en el debate sobre el proceso de secesión de Catalunya.
Como al parecer, el principal argumento contra la declaración unilateral de independencia es su ilegalidad en términos constitucionales, me gustaría que usted recordase a los españoles en qué circunstancias fue incorporado a la Constitución el artículo donde se alude a la indisoluble integridad del territorio español, y la participación directa del Estado Mayor del Ejército en su redacción.

Porque era a nombre suyo de usted el sobre que llegó, con membrete del Ejército, irrumpiendo en el seno de la ponencia donde se estaba debatiendo tan espinoso asunto.

Haría usted una gran aportación a la democracia si revelase los términos en que el Ejército amenazaba con su intervención en caso de que el contenido del sobre no se incorporase, sin tocar una coma, al articulado constitucional. Y así seríamos conscientes todos los ciudadanos de que la máxima norma del ordenamiento jurídico español fue impuesta bajo coacción y con graves amenazas. Como jurista que es, usted sabe mejor que yo que los contratos firmados entre partes bajo amenaza o coacción son viciados de origen y nulos de pleno derecho. 
La anterior petición no menoscaba la alta consideración que nos merece su ilustrada aportación humanística e intelectual a la convivencia entre los ciudadanos de este país (muy pronto, países, espero).
Reciba mis más respetuosos saludos.
Suyo,
Enric Casulleras

Al remat, sembla haver-hi bastants indicis per a afirmar que la màxima norma de lordenament jurídic espanyol va ser imposada sota coacció i greus amenaces, com suggereix la carta adreçada a Herrero de Miñón.
L
observació final resulta contundent i alhora aclaridora: Els contractes signats sota amenaça o coacció són viciats dorigen i nuls de ple dret.
Crec que no calen més comentaris 

El segon dels arguments fa referència bàsicament a la necessitat de respectar i complir els articles de lanomenada Carta Magna dels espanyols.
Però si ens posem a llegir amb una mínima visió crítica el seu articulat i mirem al nostre voltant per comprovar quin es el grau real de compliment dalguns dels seus articles més assenyats i progressistes, ens podem adonar del grau de cinisme del que fa gala laparell polític espanyol quan linvoca per prohibir la consulta a Catalunya.
Perquè és el propi govern espanyol el que amb les seues polítiques neoliberals està incomplint molts dels articles daquesta Constitució que ell diu que no vol complir el Parlament català.
Fem-hi una ullada:
-Milions de famílies espanyoles són a la pobresa o fregant-la (Article 39-1: Els poders públics asseguren la protecció social, econòmica i jurídica de la família!).
-Més de cinc milions de persones estan desocupades, amb més dun 26% datur oficial a tot lEstat. El nivell salarial de molts treballadors és miserable. (Article 35-1: Tots els espanyols tenen el deure de treballar i el dret al treball, a la lliure elecció de professió o ofici, a la promoció a través del treball i a una remuneració suficient per satisfer les seues necessitats i les de la seua família, sense que en cap cas es puga fer discriminació per raó de sexe!)
-Més del 50 % dels joves que han acabat els seus estudis estan desocupats. Gran quantitat dells han demigrar a altres països a buscar una feina que sels nega ací. (Article 48: Els poders públics promouran les condicions per a la participació lliure i eficaç de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural!)
-Desenes de milers de desnonaments i desenes de suïcidis per desnonaments. El 82 % dels habitatges desnonats eren la llar dalmenys un menor dedat. Lespeculació amb lhabitatge, afavorida per la legislació espanyola, ha enriquit a un sector de la casta financera espanyola. Els habitatges procedents dels desnonaments, en poder dels bancs, són venuts a preus de ganga a fons dinversió voltors i a inversors estrangers. (Article 47: Tots els espanyols tenen dret a gaudir dun habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl dacord amb linterès general per impedir lespeculació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi lacció urbanística dels ens públics!) (Article 33-3: Ningú podrà ser privat dels seus béns i drets sinó per causa justificada dutilitat pública o interès social, mitjançant la corresponent indemnització i de conformitat amb el que disposen les lleis!).
-Co-pagamens, re-pagaments i privatitzacions del serveis públics de salut. Desenes de milers dimmigrants exclosos del sistema de Seguretat Social (Article 41: Els poders públics mantindran un règim públic de Seguretat Social per a tots els ciutadans que garanteixi lassistència i prestacions socials suficients davant situacions de necessitat , especialment en cas de desocupació. La assistència i prestacions complementàries seran lliures!) (Article 43.1: Es reconeix el dret a la protecció de la salut!).
-Retallades brutals en lensenyament públic i subvencions milionàries a leducació privada (Article 27-1: Tots tenen el dret a leducació. Es reconeix la llibertat densenyament!).


-Els serveis socials descapitalitzats, les polítiques digualtat derruïdes, les persones discapacitades i les seues col.laboradores abandonades per lEstat (Article 31.2: La despesa pública realitzarà una assignació equitativa dels recursos públics i la programació i execució respondran als criteris deficiència i economia!)
-La cultura abandonada pels organismes oficials i en la misèria. La pujada de lIVA fins al 21 per cent en les entrades a cinemes, teatres, concerts i exposicions ha convertit Espanya és el país amb un IVA cultural més alt. França en té el 5,5%, Alemanya el 7%, Itàlia el 10% i Portugal o Grècia el 13 %. (Article 44.1: Els poders públics promouran i tutelaran l accés a la cultura, a la qual tots tenen dret!).
-Les polítiques dR+D+I estan en retrocés. Segons lInstitut Nacional dEstadística, la inversió en recerca i desenvolupament va caure un 2,8 per cent lany passat. El percentatge del producte interior brut que Espanya dedica a ciència cau al 1,33%, mentre la mitjana europea és el 2 per cent (Article 44.2: Els poders públics promouran la ciència i la investigació científica i tècnica en benefici de linterès general!).
-La justícia universal i gratuïta desmuntada. La independència de la Justícia no existeix. El Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional es componen al dictat dels partits polítics majoritaris. Els fiscals actuen sistemàticament com una extensió del govern de torn, obrant segons els seus dictats polítics (Article 14: Els espanyols són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social!) (Article 117: La justícia emana del poble i és administrada en nom del Rei pels Jutges i Magistrats que integren el poder judicial, independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a limperi de la llei!).
-La fiscalitat estructurada per què les grans fortunes, les grans empreses i la banca paguen poc o res i les classes mitjanes i populars paguen quasi tot. El frau i levasió fiscal dels rics i les grans empreses són els més alts de lUE (Article 31-1: Tothom contribuirà al sosteniment de les despeses públiques dacord amb la seua capacitat econòmica, mitjançant un sistema tributari just inspirat en els principis digualtat i progressivitat que, en cap cas, tindrà abast confiscatori!).
-El crac bancari, obra dels seus excessos i avarícia i propiciat per una legislació permissiva, finançat amb milers de milions deuros que pagarem els ciutadans del carrer. La banca espanyola haurà rebut des del principi del procés de reestructuració del sector ajudes per valor de 91 mil milions deuros. Cada ciutadà ha aportat 1.846 deuros al sanejament de la banca (Article 128: Tota la riquesa del país en les seues diverses formes, i siga quina siga la seua titularitat, resta subordinada a linterès general!)
-L
església catòlica rep un tracte privilegiat. Espanya continua sent de facto un país nacional-catòlic, malgrat el quasi 40 anys de mort Franco (Article 16-3: Cap confessió tindrà caràcter estatal. Els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindran les consegüents relacions de cooperació amb lEsglésia catòlica i les altres confessions!).
-Els mitjans de comunicació públics controlats, censurats i clausurats (Article 20: La llei regularà lorganització i el control parlamentari dels mitjans de comunicació social dependents de lEstat o de qualsevol ens públic, i garantirà laccés a aquests mitjans dels grups socials i polítics significatius, respectant el pluralisme de la societat i de les diverses llengües dEspanya!).
-La diversitat lingüística i la plurinacionalitat de lEstat injuriada i assetjada (Article 3-2: La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques dEspanya és un patrimoni cultural que serà objecte despecial respecte i protecció!).
-Les manifestacions i legítimes protestes ciutadanes restringides i criminalitzades amb la nova llei d(in)seguretat (Article 21-1: Es reconeix el dret de reunió pacífica i sense armes. Lexercici daquest dret no caldrà autorització prèvia!).
Quina credibilitat pot tindre un govern per fer complir una Constitució que ell és el primer que incompleix?

El tercer dels arguments que presenten els unionistes espanyols és el de dir que si el dictamen que emet el Tribunal Constitucional és desfavorable a la convocatòria de la consulta i/o a la llei de consultes aprovada en el Parlament de Catalunya, aquesta no shauria de celebrar.
Si posem el ull al País Valencià, i més concretament als governs del PP que han governat el nostre País, podem fer-nos les següents preguntes:
Què ha passat reiteradament amb les sentències del TC i també del Superior de Justícia Valencià i del Suprem, en relació a la nostra llengua? Els Presidents de la Generalitat del País Valencià, Francisco Camps i Alberto Fabra, amb els seus consellers Alejandro Font de Mora o Mª José Català, ¿quin cas han fet dels reiterats dictamens a favor de la unitat lingüística, i per tant de la legalitat que consagra aquesta unitat?
Així el 2 de juliol de 2008 el TSJ Valencià donava la raó a les Universitats de València i dAlacant en el seu litigi contra lOrdre de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat, de 19 de juliol de 2006.
La Conselleria, absurdament, negava el reconeixement de la titulació de Filologia Catalana per acreditar els coneixements de valencià a les oposicions de personal docent a lensenyament secundari al País Valencià.
Lalt tribunal valencià va estimar els recursos de les Universitats de València i dAlacant, amb els mateixos arguments que la sentència 75/1997 del Tribunal Constitucional Espanyol, que avalava la doble denominació, valencià/català, per a la llengua, oficialment valenciana a lEstatut del País Valencià, i catalana en làmbit acadèmic.
Aquesta era la quinzena sentència del TSJ Valencià a favor de la unitat de la llengua, i la que feia 17, si tenim en compte els pronunciaments del Constitucional i del Suprem Espanyols.
Davant la sentència del Tribunal Constitucional i de les múltiples sentències del Tribunal Superior de Justícia Valencià i del Tribunal Suprem, i per tant, de la legalitat, la Generalitat Valenciana, a més de no haver tingut mai la intenció de complir les resolucions judicials, i per tant de desobeir-les, havia ja perdut al menys 60.000 euros en interposar recursos (que sempre ha perdut) contra les sentències de la Justícia.
Si la Generalitat del País Valencià ha desobeït reiteradament les sentències del TC i  no ha passat res, perquè la Generalitat de Catalunya sha de sentir obligada a fer cas de la sentència del TC?
És patètic veure com els qui han negat una i una altra vegada lautoritat de les sentències del TC pel que fa a la unitat de la llengua, ara donaran lliços de lleialtat constitucional als qui volen convocar la Consulta el 9N.
Com és patètic també veure com un govern que incompleix sistemàticament bona part dels articles més sensibles de la Constitució, entre aquells que afecten a lestat del benestar i als drets més fonamentals de la ciutadania espanyola, clama ara per què es complisca la Constitució per tal de impedir el Dret a decidir del poble català.
Una Constitució que, segons alguns testimonis de molt de pes però que romanen ben amagats, podria haver estat redactada i imposada per part de militars feixistes en els articles que parlen de la unitat dEspanya i la seua defensa per part del propi exèrcit espanyol.
Els arguments que fa servir el regim polític-mediàtic espanyol contra el Dret a decidir del poble català es tornen llances contra ell quan és ell el que senfronta davant ells.
Patraix, València, a 22 de setembre de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada