dijous, 23 de gener del 2020

L'ONU humilia Espanya... i gràcies

EDITORIAL

L'ONU humilia Espanya... i gràcies

José Antich
Barcelona. Dimecres, 22 de gener de 2020
2 minuts



Si s'hagués de posar nota a l'examen sobre drets humans a què s'ha sotmès aquest dimecres Espanya a Ginebra, davant del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, el suspens seria eixordador. Una llista de països de primer nivell occidental com els Estats Units, Bèlgica, Itàlia, Suïssa, el Canadà, els Països Baixos, Àustria, Rússia o Alemanya i una altra d'estats de nivell diferent però igualment importants com l'Iran, Mèxic, Egipte, Costa Rica, l'Argentina, Veneçuela i un llarg etcètera van treure a Espanya targeta vermella o groga en una jornada que, per més draps calents que hi posi la diplomàcia espanyola, li costarà d'oblidar. Allà, asseguts al banc dels acusats, van haver d'aguantar nombroses crítiques per situacions que coneixem bé: falta de llibertat d'expressió i de reunió, violència policial, el tracte als immigrants, el combat contra la xenofòbia...
Potser va ser el representant de Suïssa el que va fer el millor resum del que va ser la jornada matinal: "El passat franquista continua sent un repte per a Espanya". No resulta còmode d'escoltar això en un examen a les Nacions Unides per més que una notícia tan rellevant aconsegueixi ser convenientment maquillada i l'opinió pública espanyola gairebé no arribi ni a assabentar-se. Però sí, ha passat aquest dimecres a Ginebra. Potser per això no és tan estrany que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que intervenia al fòrum econòmic de Davos, a uns centenars de quilòmetres de Ginebra, necessités començar la seva intervenció assenyalant que Espanya és una democràcia. És curiós que una cosa que ja no deia Felipe González en els seus últims anys de mandat i tampoc José María Aznar ho hagin hagut d'anar repetint aquests últims anys cada vegada que sortien de casa tant Mariano Rajoy com Pedro Sánchez.
El deteriorament d'Espanya quant a pèrdua de llibertats està sent analitzat des de diferents organitzacions de drets humans i de totes elles emergeix un resultat similar. S'ha intentat esborrar aquesta imatge amb aquell desgraciat invent de Josep Borrell anomenat Espanya Global i dirigit per l'exdiputada d'UPyD Irene Lozano. Molts diners gastats per a res, moltes mentides propagades que no han estat comprades per l'opinió pública internacional, per acabar al punt actual: ha superat Espanya del tot i en tots els àmbits el franquisme?

A Espanya li plouen les crítiques i la propaganda ja no ho pot tapar


Editorial

Vicent Partal


A Espanya li plouen les crítiques i la propaganda ja no ho pot tapar

És evident que tens un problema quan et diuen que això que fas no cap en la democràcia i tu assegures que et diuen que ets dels pocs demòcrates que hi ha al món


Ahir Espanya es va sotmetre a un examen sobre el respecte que té, o no, als drets humans. Va ser en el context de les revisions periòdiques que el Consell de Drets Humans de l’ONU fa a tots els estats membres. A cada sessió d’aquestes, els 193 membres de l’ONU poden analitzar i criticar la situació dels drets humans en un grup de països, que en aquest cas han estat catorze. Atès al calendari, més o menys cada estat membre de l’ONU se sotmet a aquest interrogatori cada cinc anys. Espanya ja ho va fer el 2010 i el 2015.
Algunes dades fredes ja resulten totes soles indicatives. El 2010 només 55 estats van demanar a Espanya sobre allò que consideraven que eren deficiències en la política de drets humans. El 2015 la xifra va pujar a 88. I ahir van ser 117.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Hom pot argumentar que l’interès pels drets humans ha crescut notablement arreu del món, per sort, i que el bon funcionament del consell ha fet augmentar el nombre de preguntes amb els anys. Això és cert i cal tenir-ho en compte, però també és cert que l’any passat alguns països del nostre entorn –com ara Noruega, Eslovènia i Portugal– es van examinar en la mateixa comissió i en cap cas els estats que van qüestionar les seues polítiques de drets humans no van arribar al centenar, superat ara llargament per Espanya. Indicatiu.
Més que les dades, però, és significatiu el to de les preguntes i de les qüestions presentades. Perquè països com ara Alemanya, Rússia, Mèxic, els Estats Units, Itàlia o Bèlgica han expressat obertament la preocupació per la limitació dels drets de llibertat d’expressió i de manifestació que hi ha a Espanya. En alguns casos amb demandes molt concretes. Com la revisió del codi penal que ha demanat Bèlgica, la petició de derogar la llei mordassa que ha formulat el Canadà, l’exigència de complir les demandes de l’ONU –incloent-hi l’alliberament dels presos polítics catalans– que ha fet el Japó, i la necessitat de resoldre per la via negociada el conflicte català, com ha demanat Veneçuela.
Al costat d’Espanya, un grup de països –entre els quals Irlanda i Suïssa– s’han manifestat molt preocupats per la violència policíaca contra els ciutadans. Violència, per cert, que en l’informe previ a la sessió, redactat per l’Alt Comissionat pels Drets Humans de l’ONU, és especialment criticada pel que fa al referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre. Podeu llegir el report ací.
Aquest mateix text, que és el document de base amb què tots els estats membres de l’ONU participen en el debat, explica a continuació la situació dels presos polítics catalans: remarca que el grup de l’ONU contra la detenció arbitrària n’ha demanat l’alliberament i que Espanya no n’ha fet cas. Cosa que, com es podia esperar, ha suscitat les crítiques de la major part dels intervinents.
La delegació suïssa va ser ahir especialment punyent i féu una crítica molt dura de la pervivència del franquisme. Demanà la reparació per a les víctimes de la dictadura i una investigació dels crims comesos en aquell període. El mateix dia, per cert, que el senat espanyol vetava una pregunta del senador de Compromís Carles Mulet sobre el Valle de los Caídos perquè considerava que qualificar Franco de ‘genocida’ era una ‘manca de respecte’!
En un altre context, també ahir, Eamon Gilmore, el representat especial de la Unió Europea pels drets humans, va reconèixer, responent a l’eurodiputada Diana Riba, la incoherència de la Unió Europea quan reclama els drets humans a fora però en canvi no els respecta a dins. Gilmore va reconèixer que com més va més difícil es fa a la Unió Europea de parlar de drets humans amb tercers estats, perquè aquests ràpidament critiquen la hipocresia de la Unió, que permet greus violacions d’aquests drets dins estats membres i alhora vol donar lliçons a la resta. La situació de Catalunya, com sap tothom, ha estat usada de vegades per països com ara la Xina o Rússia com a contraatac quan la Unió Europea critica les gravíssimes violacions dels drets humans en aquells estats.
Però la traca final va arribar, també ahir, amb la publicació de l’informe anual Democracy Index que fa el prestigiós setmanari britànic The Economist. Aquest és l’informe que Espanya Global fa servir en la seua campanya per a dir que l’estat espanyol és una de les poques democràcies plenes del món. Només de publicar-se, el govern espanyol va esclatar de joia, repiulant de manera insistent que Espanya és una de les poques democràcies plenes, bla, bla, bla…
Tanmateix, mireu què diu l’informe (el podeu aconseguir, registrant-vos-hi, ací): ‘La sentència del Tribunal Suprem l’octubre del 2019 contra nou dirigents independentistes catalans a penes de presó de nou a tretze anys pel seu paper en la campanya d’independència fallida de la regió el 2017 va provocar una condemna generalitzada i manifestacions multitudinàries a Catalunya. El tribunal va absoldre els nou acusats de l’acusació de rebel·lió violenta, però els va condemnar per acusacions de sedició, malbaratament de fons públics i desobediència.’
I ara ve la frase clau: ‘Tot i que la sentència complia la lletra de la llei, els llargs períodes de presó per als polítics electes amb càrrecs com la sedició no caben en l’esperit de la democràcia.’ No caben en l’esperit de la democràcia.
I no és solament això. L’informe de The Economist que el govern espanyol presenta com una prova de suport internacional a les seues polítiques afirma molt encertadament i amb molt de seny: ‘Amb una resposta excessivament legalista a l’hora de tractar la qüestió catalana, les autoritats espanyoles han mostrat una falta de confiança per a abordar l’afer mitjançant un diàleg polític i un debat obert, cosa que afebleix les seues credencials democràtiques en aquest procés.’ A mi em sembla que no es pot parlar més clar ni dir les coses amb més rigor.
Fa poques setmanes vaig comparar això que passa a Espanya amb la situació de la Unió Soviètica arran de l’accident de Txornòbil. I vaig explicar que aquesta obsessió, que hi havia allà i que hi ha ara a Espanya, per a apuntalar la mentida per no haver de gestionar la realitat era un dels símptomes més clars de la descomposició d’un sistema polític. Perquè és evident que tens un problema greu quan l’ONU et qüestiona tant, quan la Unió Europea reconeix que li crees maldecaps grossos i quan et diuen que això que fas no cap en la democràcia, però tu assegures que et diuen que ets dels pocs demòcrates que hi ha al món.
PS. Tot això és molt important. La imatge d’Espanya cau en picat i això fa creïble i comprensible l’aspiració de l’independentisme, avui molt més que no pas el 2017. Tots els sacrificis i esforços d’aquests dos anys, doncs, donen resultats palpables. Cal rematar-ho, és clar; altrament, tot això no servirà de res. Però ningú no hauria de menystenir com ha costat d’arribar fins ací i quin valor té.

dimarts, 21 de gener del 2020

El retard de la consciència




Mail Obert

Joan Ramon Resina

El retard de la consciència

«En realitat, Catalunya ja s'ha independitzat, però aquest esdeveniment també necessita temps per a arribar a les consciències»



A la secció de La Gaya Ciència titulada ‘El boig’, Nietzsche parla de la mort de Déu. Més ben dit, de l’assassinat de Déu pels homes. El boig és qui anuncia aquest fet de conseqüències incalculables, que imposa als homes el deure d’esdevenir déus per poder estar a l’altura del seu acte. Tan enorme esdeveniment fa segles que dura, però encara no ha estat assumit pels que s’escolten el boig. ‘El llamp i el tro necessiten temps, la llum dels estels necessita temps, els fets necessiten temps, fins i tot després d’haver estat acomplerts, abans no siguin vistos i sentits.’ 
L’imperi espanyol no es va enfonsar de sobte amb l’esquadra de l’almirall Cervera a la badia de Santiago de Cuba. De molt abans que era una entelèquia. La decisió de Madrid d’enviar els seus vetusts vaixells contra les modernes naus americanes, a banda d’ésser una proesa inútil, era la imatge d’un fracàs històric, més patètica encara pel contrast amb la d’una hegemonia ascendent. La pèrdua de prestigi fou definitiva i Espanya no se n’ha recuperat mai més. Al contrari, esdevingué l’exemple universal de com es malbarata un imperi. Si serví de res aquella quixotada fou per a recuperar el sentit de la frase de Casto Méndez Núñez quan bombardà el port de Valparaíso malgrat l’advertiment de la marina nord-americana. Allò que havia passat el 31 de març de 1866 es repetia, intensificat, el 1898, d’acord amb la llei de l’estupidesa que, citant Tuchmann, jo esmentava fa dues setmanes en relació amb l’autodestrucció de les potències polítiques.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
L’hombrada de xifrar l’honra en la pèrdua dels vaixells era el darrer espasme, l’instant en què de cop es percep una mort esdevinguda molt abans. Feia tres segles que l’imperi s’havia enfonsat amb les 130 naus de Felip II en una altra derrota honrosa. L’emperador es consolava assegurant que no havia estat pas la perícia dels anglesos que havia destrossat la xamosa esquadra, sinó la maltempsada, les ones, el vent…, és a dir, la fatalitat. Del cop rebut l’estiu del 1588, l’imperi no se’n tornà a alçar mai més. Les aparences es mantingueren fins a les acaballes del segle XVIII, car els grans paradigmes històrics canvien lentament en relació amb la temporalitat de la vida humana, però quan arribà la guerra hispano-americana, aquell imperi ja no era ni tan sols una aparença; era un espectre. El 1898, l’esquadra espanyola havia esdevingut una esquadra fantasma, com anomenava Maragall la que se suposava en ruta a les Filipines, però sols existia en la imaginació del xovinisme espanyol. Quan un nacionalista tan exaltat com Unamuno deia ‘me duele España’ (expressió que, si podia passar per tràgica quan la deia ell, esdevé pura farsa en boca d’Albert Rivera) en realitat es queixava d’un dolor fantasma, que és el que hom sent en un membre amputat. Espanya, allò que alguns entenen per ‘Espanya’, ja no era, la realitat no coincidia amb la representació, i Unamuno i tots els qui després han fet metafísica de l’ésser d’Espanya no han fet res més que lamentar la pèrdua de l’imperi. 
Tot el segle XX fou un perllongament de la disgregació d’aquell conglomerat de terres i de pobles que, en part per política d’aliances, en part per atzar i en part per la força de les armes, havien caigut sota el poder de l’anomenada monarquia hispànica; en realitat un imperi transnacional que acabà esdevenint provincial en assimilar-se a Castella. Les dues dictadures del segle XX foren, tot comptat i debatut, intents de posar un dic de contenció a la disgregació secular. No fou cap altra cosa la revifalla imperialista de Falange, ni res més l’intent de reorganitzar, nacionalitzant-les, les restes d’aquell imperi portat a terme pel liberalisme del segle XIX i els seus hereus al segle XX. Però Espanya no serveix per a posar portes al camp, cap idea no pot fer-ho. I menys encara una idea avariada que porta el rètol de ‘el problema de España’. 
El penúltim esforç per a aturar l’inevitable fou l’experiment modernocràtic de la transició: una aposta de renovar l’aparença sense sanejar les estructures. Però Espanya s’havia destruït durant la guerra del 1936-1939, si no era ja morta d’abans, com pensava Maragall. I la resposta, durant molt de temps, ha estat la indolència. Si després de perdre les restes d’ultramar, a Madrid feien com si no hagués passat res, tal com relatava el gener del 1890 un estranyat Rubén Darío, durant la dècada llarga dels fons de cohesió, de majories socialistes, d’Expos, Jocs Olímpics i capitalitats de tota mena ningú no va recordar-se dels morts que jeien en fosses comunes. Ningú no va trobar urgent de recosir una societat estripada, en lloc de subornar-la amb la modernitat espúria del consum. I si en arribar a Madrid Rubén Darío observava que ‘tothom, amb el món a l’espatlla o a la butxaca, es diverteix: ¡Viva mi España!‘, algú que hi hagués arribat el 1983 en plena majoria absoluta dels socialistes hauria observat la disbauxa oficialment anomenada la movida, nom irònic perquè la finalitat era atordir per aturar el moviment social que els havia portats al poder i hauria pogut sobrepassar-los. ‘Divertiu-vos’, cridava l’alcalde Enrique Tierno Galván als madrilenys, animant l’anomenada revolució dels esquelets amb la frase que l’immortalitzà: ‘Roquers, qui no vagi col·locat, que es col·loqui.’ Però una vegada tothom col·locat i al seu lloc, la frase definitiva de l’època és la metàfora d’Alfonso Guerra: ‘Qui es mogui no surt a la foto.’ 
Alguna cosa de fals hi havia en l’eufòria dels anys vuitanta i primers noranta. N’hi havia en el triomfalisme del ‘miracle espanyol’ i l”Espanya és moda’, en l’economia a frec de superar la d’Alemanya i en una cultura disposada a conquerir el món des de les seus de l’Instituto Cervantes, on es predicava la llengua universal com en una altra època la fe catòlica a les missions fundades sota les armes de Castella. D’ençà d’aquells ímpetus ambigus de la postmodernitat, la realitat s’ha anat imposant amb l’aire destenyit dels finals de festa. La crisi econòmica del 2008 va destapar el destret institucional, constitucional, de valors, de convivència, d’esperit de ciutadania, d’integritat, fins i tot d’humanitat. Semblava venir de fora, però era una crisi sistèmica. Els qui, aterrits davant el buit que s’obria als seus peus, s’aferraren instintivament a Espanya com a allò conegut, es refugiaven en una idea que històricament ha estat criminal. Aquesta idea ja no pot inspirar res més que violència, que és a l’origen de la seva història i és el que queda quan no queda res més. La violència n’és el principi o arché en el sentit d’originar, promoure, produir; en el sentit, doncs, de possibilitar. La unitat espanyola sols ha estat possible per la violència; és l’altre nom de la violència. Però aquesta unitat que dóna l’únic sentit a Espanya sempre és a un pas d’esquerdar-se, perquè la violència a penes té virtut adherent i cal reiterar-la una vegada i una altra. Però com més se n’esmerça, més a prop és de desprendre’s el conjunt.
La repressió de l’independentisme català, que ara s’escampa a uns altres indrets geogràfics i ideològics, ha estat el darrer intent de capgirar el curs de la història. Tanmateix, sense l’esperança que despertava la ‘normalització’ de l’anomalia hispana mig segle enrere, ans al contrari, amb una fe desesperada en l’experiment feixista, malgrat saber on condueix. És com si a la impostada alegria del poble de Bienvenido Mr. Mashall s’hagués acabat imposant el somni reaccionari del malhumorat hidalgo descendent de conquistadores
Ha de passar temps abans no es vegi el llamp i se senti el tro. El fenomen Espanya arriba de molt lluny, com la llum d’un astre que es va apagar fa milers d’anys i no ha acabat de travessar la distància sideral, que en aquest cas és distància històrica. Però és una llum que no escalfa i amb prou feines il·lumina. Una llum que amenaça de convertir-se en un forat negre d’enorme atracció desrealitzadora. La mort de la idea d’Espanya no implica necessàriament la independència dels seus constituents, que podrien desaparèixer en el vòrtex del gran xuclador. Però Catalunya, malgrat l’extracció de recursos de tota mena, ha conservat prou energia i caràcter per a resistir l’atracció centrípeta que ha resultat fatal a uns altres pobles peninsulars. En realitat, ja s’ha independitzat, però aquest esdeveniment també necessita temps per a arribar a les consciències. Sols és qüestió de veure-ho i sentir-ho, una cosa tan senzilla com parar esment en la virtut dels fets. Tan senzill com adonar-se de la profunda alteració de la realitat per les voluntats concertades de milions de persones. Que les han concertades durant un temps prou llarg –amb solidaritat entre generacions– per a arribar a percebre que trona i llampega i que després de la tempesta ja res no tornarà a ser com abans. 

Dos dies d’agost que expliquen la ràbia d’Espanya contra el major Trapero


Editorial

Vicent Partal


Dos dies d’agost que expliquen la ràbia d’Espanya contra el major Trapero

«Segurament llavors el règim va veure més que no érem i som encara avui capaços de veure nosaltres»



Joan Ramon Resina escrivia ahir a VilaWeb un article, ‘El retard de la consciència‘, que us recomane molt de llegir. Hi diu: ‘En realitat, Catalunya ja s’ha independitzat, però aquest esdeveniment també necessita temps per a arribar a les consciències.’ I tot seguit fa una repassada històrica ben aclaridora i una comparança amb els fets que van dur a la pèrdua de Cuba i remarcant que ‘la realitat no coincidia amb la representació’.
El text de Resina m’ha fet pensar en l’espasme que és aquest judici que ahir va començar a Madrid, contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra. No entraré avui a comentar l’estratègia de defensa i especialment del major Trapero. Hi haurà temps de fer-ho quan no tinga una amenaça de deu anys sobre el seu cap i quan els fets i les declaracions puguen ser contrastats en llibertat, cosa que ara no passa. Però sí que crec que puc explicar d’on naix aquesta ràbia indissimulada del règim.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu

Estic segur, gairebé diria que sé, que naix dels tres dies posteriors als atemptats de Barcelona i Cambrils, uns atemptats –cal dir-ho– que els mateixos que ara jutgen la cúpula dels Mossos es neguen, ben significativament, a investigar. Evidentment, també naix del Primer d’Octubre. Però això els afecta tots. La ràbia per la derrota de l’estat el primer d’octubre de 2017 l’han pagada els del judici del Suprem, els de tots els altres judicis en marxa i les víctimes de la repressió de tota mena. La ràbia pels dies d’agost, en part també, però sobretot la paga la cúpula dels Mossos d’Esquadra.
Fa temps que crec que el colp d’estat del 20 de setembre el van desfermar els atemptats del 17 d’agost i el fet que Espanya comprovàs que tot estava a punt, que el Principat de Catalunya era capaç de funcionar perfectament com un estat de facto. El pànic que van tenir aquells dies les autoritats espanyoles crec que explica la desmesura de la reacció posterior durant el referèndum. A Madrid sempre s’han cregut que els catalans no anem de debò. Per això, amb tot allò que va passar després de l’atemptat, tingueren un xoc tan gran i la desmesura de la reacció fou tan significativa.
No parle únicament de l’actuació del cos dels Mossos d’Esquadra desarticulant la cèl·lula gihadista i controlant el territori d’una manera total i efectiva. Parle també de l’actuació del govern i de situacions que van ser força significatives.
Per exemple, com el conseller Romeva va fer de ministre d’Afers Estrangers efectiu, va rebre a l’aeroport els cancellers estrangers i va resoldre’ls tots els dubtes i dificultats amb una eficàcia extraordinària. Especialment, la visita conjunta dels ministres d’Afers Estrangers francès i alemany, Jean-Yves Le Drian i Sigmar Gabriel, i el tracte directe que mantingueren amb la Generalitat va causar un autèntic terratrèmol a Madrid. S’hi veieren situacions excepcionals, com ara que Romeva els dugués a visitar Soraya Sáenz de Santamaria, a petició d’ella, en compte de fer-ho a l’inrevés; o bé que la Generalitat organitzàs en un temps molt breu un servei de seguretat extremadament eficaç per al ministre alemany, que es quedà a dormir improvisadament a Barcelona. Uns comentaris privats, però no tant, de Gabriel a l’aeroport l’endemà, en què elogiava la capacitat catalana per a ser un estat independent, arribaren molt lluny.
Però fou l’aplicació del pla Cronos que causà la inquietud màxima a Madrid. Això ja ho vaig explicar en un editorial de l’agost de l’any passat, de manera que no crec que calga repetir-ho.
Només permeteu-me que remarque dos fets que avui tenen un gran valor explicatiu. L’un, que el pla va permetre per primera vegada el control total i absolut del territori del Principat per part de les forces de la Generalitat. A qualsevol dispositiu armat que s’hi hagués volgut confrontar li hauria estat molt difícil. I descobrir això va causar un estat d’histèria absoluta entre les forces armades espanyoles. Feu-me cas: entendreu més bé tot això que passa a Madrid si teniu en compte que des d’una certa mentalitat espanyola, molt obtusa i paranoica però real, en realitat jutgen el qui ells entenen que era el general de l’altre exèrcit –i ho fan, és clar, amb independència de què diga ell i fins i tot amb independència de què haja fet en realitat.
I hi ha una cosa, el segon fet que vull destacar, que encara va esgarrifar més la cúpula del poder madrileny: la mostra espontània de suport popular als Mossos d’Esquadra i de rebuig a la monarquia en què es va convertir la manifestació contra els atemptats a Barcelona. Perquè aquelles imatges de les flors a les furgonetes dels Mossos i els aplaudiments de la població al cos armat català van fer tremolar el cor del règim. Allò els recordava la Lisboa dels capitans i dels clavells. I de poques coses té més por aquesta gent que d’una revolució com aquella.
A Madrid jutgen, doncs, el fantasma que alguns van veure i témer aquells dies, més que no una realitat? Sí i no. Segurament llavors el règim va veure més que no érem i som encara avui capaços de veure nosaltres. Si un estat sobretot és el monopoli legal de la força, aquells dos dies d’agost per primera vegada van témer que Catalunya no fos ja independent, si més no en la línia del que diu l’article de Resina. I és això que persegueixen i jutgen.
PS. Pensant en el futur. Ningú no pot discutir que el comportament dels Mossos avui i la imatge que en té la població ja no es correspon en absolut amb la del 2017. Però alerta. Els Mossos són, per definició, una institució que obeeix ordres. Ara, d’un en un, són gairebé els mateixos que el 2017. Ens equivocaríem molt, per tant, si no entenguéssem aquest detall fonamental i què significa amb vista al futur. I el judici també tracta d’això.

dilluns, 20 de gener del 2020

Borrell i els manifestants pacífics



OPINIÓ

Borrell i els manifestants pacífics

Iu Forn
Barcelona. Diumenge, 19 de gener de 2020
2 minuts



Iu Forn


Aquesta humil columna, sempre fidel al seu esperit de servei públic, creu necessari oferir una petita instrucció sobre unes mínimes condicions que cal seguir per llegir-la avui. Bàsicament per evitar-li a vostè greus problemes de salut. Recomano que si ara mateix vostè està en posició vertical dreta, segui. Ràpidament! Si vostè està conduint, pari immediatament. Si vostè està realitzant alguna feina de risc... no ho sé... com per exemple manipular una central nuclear sense guants, sortir avui al carrer en ple temporal de fred, neu i pluja (no, és que es veu que és hivern) o sentir una cançó de trap, deixi-ho estar IM-ME-DI-A-TA-MENT perquè vostè pot prendre mal. Molt! En cas que estigui amb el satisfier, endavant, aquesta humil columna pot esperar.
I aquestes prevencions, per què? Bé, el que vostè llegirà en breus instants li pot provocar un fort impacte del qual potser tardi en refer-se i qualsevol precaució és poca. D'aquí l'avís. Per tant, ha pres ja les mesures de seguretat físiques i mentals necessàries per afrontar la cosa? Sí? Segur? Bé, doncs procedeixo.
Josep Borrell, actual cap de la diplomàcia europea i antic desinfectador oficial del Regne, ha dit això en una entrevista al setmanari alemany més important, el Der Spiegel: "La violència contra manifestants pacífics és sempre inacceptable".
Segur que ara mateix vostè està exclamant (possiblement a crits) allò de “Em punxen i no em treuen sang”, oi? Normal. ¿Ho veu com era necessari que vostè rebés aquest impacte amb unes mínimes prevencions i no de qualsevol manera? És que aquesta frase excretada per la boca d'en Josep Borrell indicaria un canvi d'actitud radical vers l’1-O i d'altres esdeveniments succeïts a Catalunya darrerament. Que precisament ell, Borrell, digui això podria refermar la idea que, efectivament, aquest nou temps de diàleg que diuen que arriba ja comença a manifestar-se. I, conscient del paper molt bel·ligerant que va mantenir, ara ha decidit rebaixar antigues tensions i transitar cap un to baix, conciliador i de reconeixement dels errors. 
Doncs bé, de la mateixa manera que he avisat del primer impacte, vigili perquè ara ve el segon. I encara és més fort que l'anterior. Si vostè havia decidit tornar a fer anar la nuclear sense guants, havia sortit al carrer sense una llevaneus de butxaca ni un helicòpter de salvament o s'ha posat a sentir trap sense parar, ATURI-HO TOT! La segona part de la frase és com si ara mateix truquen a la porta de casa seva, obre, i són les nenes de El Resplandor i la de El Exorcista juntes i que vénen a fer-li una oferta d’Endesa.
Compte que hi vaig! Ja? Segur? Després no digui que no he avisat, eh. Sí? Bé, doncs segons Borrell "La violència contra manifestants pacífics és sempre inacceptable"... però no, no parla de Catalunya sinó de les protestes antigovernamentals d'aquests últims dies... A L'IRAN!!!
Res, falsa alarma. Tot en ordre, senyora baronessa. Ningú s'ha fotut cap cop al cap, més enllà dels habituals. I seguim on érem. Quin ensurt, oi?

"Això acabarà malament"





OPINIÓ

"Això acabarà malament"

David González
Barcelona. Dilluns, 20 de gener de 2020
4 minuts


David González



En algun moment de tot això, algú va pensar que, morta la cuca, mort el verí. Que, com va arribar a verbalitzar la llavors vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en un míting a Girona a la campanya del 21-D, una vegada "escapçat" el lideratge de l'independentisme, uns a la presó, els altres a l'exili, on continuen, tot tornaria a posar-se a lloc. Sobre aquest esquema, tan simple, i tan barroer, Catalunya va ser una vegada més "subjectada", ara, amb les "armes" de l'Estat de dret, o sigui, les porres i el 155. En deien pura "enginyeria constitucional" per no dir-ne (auto)cop d'Estat part II -l'episodi u va ser la poda de l'Estatut del 2006 pel TC-. Res no els va aturar. El cap de l'Estat en persona, qui "arbitra i modera", es va posar de part contra l'altra part. En el per alguns anomenat sense rubor "23-F de Felip VI" en realitat es va invertir la (suposada) història: el Rei, en comptes de posar-se de cara contra els colpistes, ho va fer contra els demòcrates: els independentistes catalans, eren només la primera línia. Just el contrari del que va fer -o va fer veure- el seu pare, l'actual rei emèrit, Joan Carles I. A la tardor del 2017 era el "a por ellos", sens dubte, però sobretot, el "todo": el "todo por la patria". Fins on fes falta.
En alguns ambients "progressistes" estarien ara de festa major, es nota -per fi han aconseguit el govern de coalició d'esquerres, certament una fita històrica-, sinó fos perquè Oriol Junqueras -el desbloquejador final de la investidura de Pedro Sánchez- és a la presó. A la tardor del 2017, el PSOE va comprar la burra sencera sota pena de quedar descavalcat en la cursa del tot per la pàtria amb el PP i Cs. No se'n van adonar que, en realitat, eren quatre els qui competien, que tenien al clatell el cavall d'Abascal, l'alè gèlid de Vox. Fins i tot PNB la va comprar, la burra, davant del risc que tot plegat -també el seu concert econòmic, la joia de la corona de la independència pràctica basca- s'anés en orris. Tots van córrer a salvar els seus mobles mentre Catalunya era massacrada políticament i institucionalment sota l'ofensiva coordinada dels poders de l'Estat. Tot per la pàtria. I ara, alguna gent "progressista" se n'adona, que la cursa del tot per la pàtria davant el procés es va convertir en la catifa per a la retorn triomfal dels morts vivents. Ara són ells, ara és "Espanya", la que està partida per la meitat, dividida, fracturada, al caire de la ruptura. Ara és "Espanya", no Catalunya, la que està oberta en canal, immersa en un clima guerracivilista en què es dispara a boca de canó. Perquè això no només anava de Catalunya, de la recentralització extrema, el tancament i l'aniquilació política i institucional; era també la contrarevolució ultra: els pins parentals contra el satisfyer; la glorificació del mascle i el patriarca ultratjat davant l'apoderament de les dones i els col·lectius LGTBI. Això anava contra totes les resistències i totes les dissidències. Mai va només de Catalunya, per molt que ho vulguin disfressar de "monotema".
Ara és "Espanya", no Catalunya, la que està oberta en canal, immersa en un clima guerracivilista en què es dispara a boca de canó
Entre l'original -Vox- i la còpia -el PP i C's-, la còpia compulsada pel PSOE!, la dreta extrema política i sociològica va votar els de "per Déu i per Espanya", pobre Déu i pobra Espanya. D'acord: no som al 1939. La diferència és que els del "per Déu i per Espanya", són, també ara, els del "pel Rei". Qui calla, atorga, diu el refrany. I Felip VI calla davant de l'intent d'apropiació de la Corona per part de la dreta extrema i de l'extrema dreta. La cara del monarca durant la presa de possessió d'Iglesias i la resta de ministres del govern de coalició de Sánchez ho diu tot i llança més que ombres sobre l'inquietant interrogant d'on és el Rei en aquesta partida. El dubte, de part de qui està el Rei?, blanqueja Abascal davant del conjunt de l'electorat i enlaira Lesmes, el cap de la cúpula judicial, per plantar cara al reinvestit Pedro Sánchez i la seva nova fiscal general de l'Estat. Encara que no estigui molt clar de quin "Estat" parlem. Quants "estats" -inclosos l'anomenat deep state i la no-nascuda República catalana de l'1 d'octubre hi ha ara a l'Estat espanyol?
El dubte, de part de qui està el Rei?, blanqueja Abascal i enlaira Lesmes per plantar cara a Sánchez i la seva nova fiscal general de l'Estat
L'altre dia vam anar a Madrid, convocats per un grup de col·legues, diversos periodistes catalans per debatre sobre què havíem fet malament en els últims temps, els uns i els altres, però sobretot, per imaginar què podríem fer millor a partir d'ara. "Hem de desinflamar", es va convenir sense massa convenciment. Però són ells, els polítics, els que ho han de solucionar, vam concloure. Diàleg, desjudicialització, i no mirar enrere. Si no ho fan, "això acabarà malament", "estem despertant les dues Espanyes", va diagnosticar un veterà expolític català que es va incorporar al debat, coneixedor com pocs de les entreteles de l'Estat, i molt crític amb el procedir de l'independentisme. "Creus que els indults podrien millorar la situació?", em van preguntar ja a l'AVE de tornada a Barcelona. "Quan, ara?", vaig respondre. "Com més aviat, millor; Sánchez pot fer-ho", em va assegurar el meu interlocutor. El "tenim pressa" ha canviat de bàndol, em vaig dir.

diumenge, 19 de gener del 2020

I una puta merda

OPINIÓ

I una puta merda

Iu Forn
Barcelona. Dissabte, 18 de gener de 2020
2 minuts


Iu Forn


Claudi Pérez i Miquel Noguer publiquen avui a El País una entrevista amb Oriol Junqueras. Entre la professió periodística sempre ha circulat la màxima aquella que diu: “En Junqueras mai no dona cap titular”, però resulta que en aquesta entrevista la notícia és que el l’exvicepresident del Govern regala els titulars com qui regala caramels en una passada de Sant Antoni.
Servidor de vostè es queda amb aquest moment:
P. Van enganyar vostès als catalans prometent una independència impossible?
R. I una merda. I una puta merda. Vam dir la veritat: que el procés havia d'acabar en la independència. Això es va impedir amb pallisses, presó, destituint governs i tancant parlaments.
Crec que és la frase més contundent que li he llegit o li he sentit a Oriol Junqueras des de fa molts anys. En la forma, molt, sí, però sobretot en el fons. Si Junqueras respon a una pregunta amb l'expressió “i una merda” i ho remata amb un “i una puta merda”, que en públic mai havia emprat i en privat possiblement tampoc gaire, és que n'està fins els nassos del que hi ha darrera de la pregunta, que no de la pregunta.
Cert independentisme “estupendu” del “jo ja ho sabia” i una sobredosi de superioritat moral, més una part del “catalanisme no independentista comprensiu” coincideixen en repetir sovint l'argument segons el qual l’1-O va ser un engany massiu dels polítics que ara són a la presó o a l'exili. Entenc que amb aquesta resposta, Junqueras vol que quedi escrit que n'està fins al capdamunt d'aquesta afirmació. Per això hi va amb aquesta contundència.
Però agafem una resposta anterior feta en la mateixa entrevista per intentar fer una composició de lloc del que podria succeir algun dia que sempre serà massa llunyà. És quan Junqueras, parlant d'aquest PSOE amb qui Esquerra ha negociat l'abstenció que ha permès la investidura de Pedro Sánchez, afirma que “continuen mostrant dosis d'inhumanitat al·lucinants: saben que som innocents i continuen callant. Els socialistes catalans han aplaudit la presó d'innocents (...) Serà un plaer creuar-me’ls quan surti d'aquí i veure si aguanten les nostres mirades”.   
Quan Oriol Junqueras surti definitivament de la presó (i quan dic ell també vull dir Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sánchez i Jordi Turull), efectivament es creuarà amb molta gent. Amb els socialistes catalans, sí, però també amb gent de molts altres partits, la majoria dels quals ja no estaran en política. Sobretot els d'un partit que ha fet bandera del menyspreu i l'insult cap els membres del Govern de l’1-O.
¿Com seran aquell dia les mirades amb Oriol Junqueras, la resta de presos i els exiliats? ¿I com seran les que es creuaran amb tots aquests indepes que saben la solució al conflicte i que repeteixen que Junqueras, la resta de presos i els exiliats són una colla de babaus farsants? Doncs voldria equivocar-me, però em temo que no seran com Junqueras es pensa. Quan tu no ets capaç de manifestar una mínima empatia humana perquè el teu discurs polític públic no t'ho permet, el teu discurs polític públic no et permetrà manifestar cap empatia, ni humanitat, ni compassió mai més.
El dia que Junqueras i la resta es creuïn mirades amb segons qui encara hauran de suportar el menyspreu de qui se sent un elegit... que ningú ha elegit mai i que només és a la pista del circ per entretenir la canalla menys exigent.

Cs, pel camí de la desaparició

EDITORIAL

Cs, pel camí de la desaparició

José Antich
Barcelona. Dissabte, 18 de gener de 2020
1 minut




Fa ja temps que Ciutadans va deixar de tenir rellevància en la política catalana i hi ha hagut diversos motius per caure en l'ostracisme actual després d'aconseguir, el desembre de 2017, ser la primera força política en els comicis al Parlament: des de la fugida massiva dels seus dirigents a Madrid fins a la incapacitat per liderar un discurs des de l'unionisme que donés una mínima esperança de victòria i no una permanència sine die del conflicte entre Catalunya i Espanya. Es pot ser unionista però no és necessari demanar a la fiscalia que revisi el permís de 48 hores als Jordis després de 47 mesos de presó, una injusta i cruel condemna i, sobretot, quan ja han complert el 25% de la condemna per sol·licitar reglamentàriament la primera sortida. Això no és fer política, això és actuar amb set de revenja, una cosa molt allunyada de la societat catalana.
Els resultats de les eleccions espanyoles del 10-N ja van evidenciar el declivi de la formació taronja i els seus dirigents no van entendre l'avís. Inés Arrimadas segueix amb la mateixa política d'Albert Rivera i les últimes enquestes, com la del CIS, no fan més que accentuar el retrocés i situar-los com una opció residual, mentre que els seus centenars de milers d'electors semblen aterrar a VoxPSC i, en menor mesura, al PP en un interessant realineament de l'unionisme.
L'últim incident de Ciutadans té a veure amb la queixa presentada davant de la Taula del Parlament pel Consell de Personal del Parlament, que ha denunciat coaccions del grup taronja. El personal de la Cambra legislativa assegura que volen incidir en la seva objectivitat, professionalitat, integritat, neutralitat, responsabilitat i imparcialitat. No són acusacions banals ni habituals per part dels funcionaris públics. Esperem que la Taula el Parlament actuï en conseqüència ja que els temps de la fatxenderia han passat.

El Suprem convocarà eleccions al Parlament contra Pedro Sánchez

OPINIÓN

El Suprem convocarà eleccions al Parlament contra Pedro Sánchez

Jordi Barbeta
Barcelona. Diumenge, 19 de gener de 2020
2 minuts

Jordi Barbeta

Es van donant voltes i voltes per esbrinar quan seran les properes eleccions al Parlament de Catalunya quan la crua realitat és que efectivament les convocarà el president de la Generalitat però quan decideixi… el Tribunal Suprem. Un minut després de que la sala tercera confirmi la inhabilitació del president Torra i abans que li arribi la notificació, el president encara tindrà unes hores per signar el decret de convocatòria dels comicis. Ho farà ell o el seu successor.
Atesa la trajectòria política de la justícia espanyola, sembla inimaginable que el Suprem no ratifiqui la condemna al president Torra, en un altre sentència escandalosa que posarà novament en ridícul el sistema judicial espanyol. Suposarà la insòlita destitució d’un altre president català elegit democràticament a qui s’imputa el gravíssim crim de no haver despenjat la pancarta d’un balcó.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar el Molt Honorable President a un any i mig d’inhabilitació després d’un judici en el qual Quim Torra va admetre que va desobeir, perquè l’ordre de de la Junta Electoral era il·legal i impracticable. Aquesta actitud, considerada jurídicament com una confessió i fins i tot com una autoinculpació, permetrà al Suprem confirmar la condemna tan ràpidament com vulgui.
Podrà ERC facilitar l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat en vigílies d’unes eleccions al Parlament provocades per la sentència del Suprem? La zitzània judicial és encara més verinosa del que sembla
L’estratègia de la defensa del president és allargar el procés al màxim. Presentarà el recurs un minut abans que acabi el termini i plantejarà qüestions prejudicials i recurs de cassació que tothom sap que seran desatesos. Llavors sorgeixen les especulacions de quan es farà pública la sentència ferma. Així que, posats a especular, ateses les declaracions d’hostilitat del Poder Judicial envers el Govern de Pedro Sánchez, és fàcil sospitar que la faran pública en el moment que es consideri que més perjudica l’estabilitat de l’executiu.
La prova de foc del Govern espanyol seran lògicament els pressupostos. Sense pressupostos no hi ha estabilitat que valgui i per aprovar-los l’executiu necessitarà revalidar els mateixos suports que va aconseguir per la investidura. Això vol dir que Esquerra Republicana tornarà al centre de l’escenari perquè els seus vots al Congrés tornaran a ser imprescindibles i determinants. Llavors sorgeix el gran problema. Podrà ERC facilitar l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat en vigílies d’unes eleccions al Parlament provocades per la sentència del Suprem? La zitzània judicial és més verinosa del que sembla.

divendres, 17 de gener del 2020

Euroexigents: la revolució europeista del catalanisme




Editorial

Vicent Partal


Euroexigents: la revolució europeista del catalanisme

«La via de l'exigència a Luxemburg és l'eina més útil que podem tenir: exigir els nostres drets democràtics com a ciutadans europeus, drets consolidats i infinitament més sòlids que els espanyols perquè són més independents dels poders polítics»



El 1988 el qui aleshores era president de la Comissió Europea, Jacques Delors, va dir que en deu anys el 80% de la legislació dels estats membres seria unificada i això faria d’Europa inevitablement un marc polític. Allò que s’anomena ‘regla Delors’ és la clau, de vegades massa poc entesa, de la peculiar construcció institucional de la Unió.
Fins ara la creació d’espais polítics unificats solia derivar-se del resultat d’una guerra o de matrimonis entre cases reials. La Unió Europea va inventar el mecanisme de tenir les mateixes lleis. Si un estat i un altre i un altre tenen les mateixes lleis, al cent per cent, és que són, de fet, una sola cosa sense necessitat de forçar res per dalt ni de barallar-se.
Els experts no es posen d’acord a l’hora d’establir el càlcul exacte de la legislació europea ja unificada, mitjançant els sistemes dels estats. Però, tot i que la xifra més assumida encara és lluny d’aquell optimista 80% de Delors, ningú no posa en dubte que el mecanisme de fer convergir les lleis estatals en un mateix marc jurídic europeu és la gran eina de construcció europea i que això ho canvia tot, també políticament.
Tanmateix, la Unió Europea encara és un fenomen inclassificable d’acord amb els criteris habituals de la política internacional. No és una federació, però tampoc no es limita a ser un club d’estats. La qüestió és que com més avança i més se’n consolida el paper, més difícil es fa resoldre les contradiccions que apareixen sense aprofundir la unitat política.
I en aquest context el procés d’independència del Principat i la repressió autoritària espanyola són, per més estrany que puga semblar, una gran oportunitat també per a la Unió. Perquè la gravetat dels fets, originada per la incapacitat espanyola d’encarar amb la política un problema polític, força Europa a exercir la seua responsabilitat. I ho ha de fer no pas guiada per l’elit política sinó movent-se en el marc de llibertats creat pel dret comunitari en el curs dels anys. La regla Delors, per tant, entra en la política de drets per la porta gran i, amb el cas català, accelera el procés de construcció política. Fins i tot en cas que les autoritats polítiques europees –quina contradicció!– no ho vulguen.
Precisament, és el comportament fins avui tan vergonyós d’aquestes autoritats polítiques que ha creat en el nostre país uns potents anticossos. Tan potents que fins i tot ens ha fet dubtar de la conveniència de formar part de la UE. Però la via oberta amb la intervenció directa del Tribunal de Justícia de la Unió en el cas Junqueras, i per extensió en el cas Puigdemont-Comín, ens hauria de fer reflexionar.
Tot just som al començament d’aquest procés, però crec que ja es pot intuir que la via de l’exigència a Luxemburg és l’eina més útil que podem tenir: exigir els nostres drets democràtics com a ciutadans europeus, drets consolidats i infinitament més sòlids que no els espanyols perquè són més independents dels poders polítics. Exigir aquells drets que Espanya ens nega com a ciutadans espanyols a còpia de destruir irresponsablement el seu sistema democràtic, d’una manera incompatible amb les bases de la construcció europea.
I, exigint-los, cal exigir i cal aconseguir que Espanya assumesca els deures a què resta obligada per haver volgut formar part, voluntàriament, d’aquest projecte comú i per haver acceptat durant dècades la regla Delors. Els dies en què per a Espanya formar part d’Europa volia dir parar la mà i tot seguit esmunyir-se podrien començar-se a acabar, gràcies al dret comunitari però també gràcies al catalanisme i la seua exigència europea.
Segurament, això que tenim davant és un primer experiment en què els ciutadans giren la construcció europea contra les elits. I això, ves per on, és una gran notícia no tan sols per a nosaltres, sinó també per al conjunt de la Unió.
PS. Aquesta nit Jordi Cuixart l’ha passada a casa. És un pas molt petit però quin somriure que m’ha deixat a la cara!

dijous, 16 de gener del 2020

Espanya ens roba





Espanya ens roba

"Cal tenir present per entendre la reacció dels nostres polítics, que la seva nòmina mai es veu afectada per la depredació fiscal que Espanya practica contra nosaltres"



L’eslògan “Espanya ens roba”, encunyat en el seu dia per Solidaritat Catalana per la Independència, continua essent la millor definició de la situació econòmica de la nostra nació. És dur? Segurament. Però cap procés d’independència ha culminat amb èxit sense actuar amb duresa i contundència. Tant de bo entengui ben aviat això l’independentisme català. Serà aleshores quan comenci a existir alguna possibilitat per deixar de ser espanyols.
Pel cap baix, segons diuen les xifres oficials i reconegudes, són uns 450.000 milions d’euros el que ha saquejat Espanya de Catalunya des del 1986 fins avui, via espoliació fiscal. Sobre la incidència que suposa aquest pillatge en la pèrdua de competitivitat de l’economia catalana o en la degradació dels nostres serveis socials, són moltes les veus experimentades que han fet el balanç d’aquest desastre. Ara bé, hi ha conseqüències molt més humiliants que ningú no vol explicar. Vegem-ho.
Primer de tot, cal dir que l’estatus polític de la nostra nació és el d’una simple colònia que està sotmesa amb un cinisme absolut als tres flagells que defineixen tota situació colonial, és a dir, la submissió política forçada, l'espoliació econòmica sistemàtica i la substitució de la llengua i de la cultura pròpies per les de la metròpoli. És per això, que una part substancial de la població espanyola troba normal i lícit que els seus governs practiquin el lladronici amb Catalunya. Per dues raons: perquè consideren que Catalunya és seva i perquè se’n beneficien magníficament
La situació que es deriva de tot plegat és que els impostos dels catalans serveixen per pagar el sou i les subvencions electorals dels polítics de Vox, C’s, PP i també les del PSOE de “la cal viva”. Sense oblidar que també mantenen a la guàrdia civil i a la policia espanyola que es passeja pels carrers de Catalunya amb l’aire del conqueridor i que ens atonyina per ser independentistes. En definitiva, els nostres diners serveixen per mantenir als que ens odien, i això en converteix automàticament en l’únic poble del món que paguem perquè ens peguin. Voleu un escarni més gran?
 
Cal acceptar que una part del producte del nostre esforç va a raure a mans dels que malden per anorrear-nos. I mentrestant, els partits catalans (amb l’excepció dels dos anys de Solidaritat Catalana per la Independència) han fet els ulls grossos davant aquesta continuada vexació col.lectiva. Encara recordo quan l’any 2006 Catalunya Acció presentava en diversos actes per tot Catalunya les dades sobre l’espoliació fiscal. Molts dels assistents, tot veient les xifres que s’exposaven, no s’ho acabaven de creure. “Com ens poden robar així?”, es preguntaven. Després, altres organitzacions (com el CCN), van seguir el mateix camí fins a aconseguir que l’”Espanya ens roba” interpretés perfectament el clima que es respira entre els catalans quan parlem d’aquestes coses. 
Durant gairebé quaranta anys, cap govern de la Generalitat ha aconseguit aturar, o reduir, aquesta continuada sagnia a la qual està sotmesa Catalunya. De fet, ni ho han denunciat de forma oberta perquè els fan por les respostes i reaccions que arribin des de Madrid. El seu discurs és tant poqueta cosa que no saben mai què dir quan els espanyols ens acusen d’insolidaris, garrepes i escanyapobres. Són el reflex de la impotència. Però també cal tenir present per entendre la reacció dels nostres polítics, que la seva nòmina mai es veu afectada per la depredació fiscal que Espanya practica contra nosaltres. Ells sempre cobren a final de mes.