dimarts, 12 de novembre del 2019

L’independentisme premia el no a Sánchez





L’independentisme premia el no a Sánchez

ERC guanya les eleccions però l'estratègia de confrontació de Junts per Catalunya i la CUP millora la representació al congrés espanyol *** El 10-N ha estat un toc d'atenció per al Botànic *** Balboa acusa Sánchez d'afavorir Vox

premia

TEMA DEL DIA
Eixamplar.
 Esquerra ha tornat a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya, com a l’abril. Però en sis mesos ha perdut 150.000 vots, que són dos punts de percentatge i dos diputats. En canvi, Junts per Catalunya en guanya 27.000, un punt de percentatge i un diputat per Barcelona; i la CUP entra per primera vegada al congrés espanyol amb 244.000 vots, més del doble dels que va obtenir el Front Republicà el mes d’abril. Tot això, en unes eleccions en què la participació ha baixat de dos punts, però que projecten el missatge que l’electorat independentista ha volgut donar als partits després de la sentència del Tribunal Suprem. Per primera vegada d’ençà del 21 de desembre de 2017, l’independentisme s’eixampla entre els partidaris de la confrontació amb l’estat espanyol.
Esquerra no ha rendibilitzat la sentència, malgrat tenir el seu principal dirigent, Oriol Junqueras, empresonat als Lledoners. La direcció del partit, de portes enfora, lleva importància al descens de vots i es refugia en el fet d’haver guanyat les eleccions a Catalunya superant el PSC. Però la realitat és que una part de l’electorat independentista no ha entès la política dels republicans a Madrid aquests darrers sis mesos. Els electors han interpretat que el suport a Sánchez era en canvi de res, cosa que els dirigents d’ERC han desmentit durant la campanya, però la idea ja s’havia fixat. Després de l’actitud fervorosament pactista de Rufián, era difícil de revertir-la, aquesta idea. De tota manera, ara com ara, ningú no qüestiona el paper del portaveu d’ERC al congrés. En canvi, sí que ha canviat el discurs que ha fet la portaveu, Marta Vilalta, que no ha volgut pronunciar-se sobre quina política d’aliances seguiran els republicans a Madrid d’ara endavant. S’ha limitat a parlar de diàleg, però no ha garantit res a Sánchez. Amb aquests resultats, ERC difícilment pot facilitar la investidura de Sánchez sense tenir un desgast important abans de les eleccions catalanes, que no tenen data, però que tothom creu que seran l’any que ve.
En canvi, l’electorat ha premiat el rebuig a Sánchez de Junts per Catalunya i la CUP. El refús de donar una investidura de franc a Sánchez que ha mantingut Laura Borràs al congrés ha estat clau per a aquest lleuger augment de vot de Junts per Catalunya. I el compromís de la CUP d’executar una política de blocatge també ha estat abonat pels electors. Borràs, a més, ha aconseguit de superar l’efecte Buch, que tant l’havia perjudicada durant la campanya. Era molt difícil de defensar la independència mentre els Mossos d’Esquadra actuaven tan violentament contra l’independentisme als carrers d’arreu del país, al costat de la policia espanyola. Borràs ha derrotat la Brimo, perquè se’n va desmarcar d’ençà del primer moment, condemnant la violència policíaca, cosa que li ha dut problemes interns durant la campanya, però els electors li ho han reconegut.
El resultat de l’independentisme hauria de portar una mica més d’estabilitat al govern de Quim Torra, perquè ERC ha rebut un avís dels electors i l’ascens de Borràs beneficia el president enfront dels sectors del PDECat que volen anticipar les eleccions. Borràs pertany al nucli dur de confiança de Torra i Puigdemont i amb aquest resultat tindrà un paper clau en la refundació de Junts per Catalunya, pendent encara de l’estiu. El PDECat havia convocat una conferència de premsa avui per a valorar els resultats, però l’ha suspesa a darrera hora, perquè la valoració l’havia de fer Laura Borràs. La portaveu al congrés ja comença a manar. Per una altra banda, l’èxit de la CUP en clau interna reforça el paper d’Endavant enfront del sector de Poble Lliure, que havia impulsat el Front Republicà a les eleccions anteriors. Poble Lliure és el sector de la CUP més partidari de la unitat independentista i és membre del Consell per la República. En canvi, Endavant sempre s’ha manifestat contrari a arribar a acords les amb altres forces independentistes.
Ni ERC ni Junts per Catalunya no descarten el diàleg amb Pedro Sánchez, però aquest ja els ha exclòs d’un possible pacte ‘progressista’ per a formar govern. Aquest matí el president Quim Torra li ha tornat a trucar per felicitar-lo pel resultat i proposar-li de reprendre el diàleg, però el dirigent del PSOE no ha agafat el telèfon amb l’excusa que tenia una reunió. Sánchez assegura que vol pactar amb Podem, Més País i el PNB, després de rebutjar-ho al setembre. Una nova gesticulació que, si fracassa, servirà per a justificar un pacte d’estat amb el PP, tal com volen els poders fàctics espanyols una vegada eliminat Albert Rivera de l’escenari polític.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada